Wat is

Reflexintegratie

Heeft je kind last van concentratiemoeilijkheden, heeft het een ontwikkelingsachterstand of loopt het motorisch niet zoals het zou moeten? Toont je kind niet begrepen gedrag of niet begrepen lichamelijke klachten, angsten of leerproblemen? Heeft je kind een stressvolle periode achter de rug? Was de geboorte niet vanzelfsprekend?
Dan kan reflexintegratie een oplossing zijn !

Reflexintegratie

Wat is het?

Reflexintegratie is een lichaamsgerichte therapievorm die wellicht een oplossing kan bieden voor het kind dat het minder makkelijk heeft. Actieve reflexen kosten het kind veel energie en kunnen ervoor zorgen dat het blokkeert in zijn denken, voelen en doen.

Via een speelse screening brengen we de ontwikkeling in kaart. Aan de hand hiervan gaan we door middel van speelse bewegingsvormen, tactiele spelletjes en massages op de kledij aan de slag.

Elk traject is op maat van jouw kind.

Klein Geluk 31
Reflexintegratie

Wat is de oorzaak?

Wanneer er ergens in de ontwikkeling van het kind iets mis gaat, bij bv. ziekte, stress of een (geboorte)trauma, zal dit gevolgen hebben voor hoe het brein omgaat met de reflexen. Dit zal gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hogere hersenfuncties, zoals leren, motorische ontwikkeling, concentreren of het laten zien van niet gewenst gedrag. Het kind (het zenuwstelsel) lijkt niet tot rust te komen. Ook een onrijp zenuwstelsel kan de aanleiding zijn.

Ook voor kinderen die vaak 'onhandig' zijn, zich niet goed voelen in hun vel, niet goed kunnen stilzitten, moeite hebben met schoolse vaardigheden, is de combi van reflexintegratie en sensomotorische begeleiding een enorme meerwaarde.

Reflexintegratie

Hoe gaan we te werk? 

Tijdens een volledige screening brengen we de ontwikkeling van je kind in beeld. We bekijken samen welke flesjes van het 'fundament' onvoldoende 'gevuld' zijn en gaan al spelend en bewegend aan de slag. We maken een bewegingsplan om maat op. Via het aanbieden van lichaamsgericht spel, bewegen, manuele therapie, psychomotorische therapie en relaxatie gaan we het zenuwstelsel optimaal ontwikkelen of tot rust brengen.

De vervolgsessies vinden om de 3 à 5 weken plaats. Tijdens de sessies is er steeds een combi van motorische spelbegeleiding, maar ook coaching rond het emotioneel welbevinden van het kind. Dit alles op een speelse manier. Als Bodymaptrainer en Psychomotorisch therapeut combineren we reflexintegratie MNRI en het ontwikkelingslab van Bodymap met psychomotorische begeleiding, relaxatietherapie en sensorimotorische therapie.

Reflexintegratie

Wat kan je zelf doen?

Elke sessie krijgt uw kind spelmaterialen en speelse oefenvormen mee naar huis. Het is de bedoeling dat je hier dagelijks min. 10 minuten mee aan de slag gaat. Dit om hersenpaadjes in het brein te verstevigen.

Elke sessie variëren de spelvormen afhankelijk van de vaardigheden waar we aan werken.

Ook is er steeds een lichaamsgerichte werkvorm bij die je als ouder(s) samen met je kind kan doen. Op die momenten genieten jullie samen van een verbindend moment én brengen we het zenuwstelsel tot rust.

Reflexintegratie

Wat kan ik voor je doen?

Reflexintegratie kan een meerwaarde zijn wanneer de schoolse vaardigheden moeilijk lopen, maar kan ook ingezet worden als lichaamsgerichte traumaverwerking. Praten over wat moeilijk gaat is niet nodig.

In mijn praktijk bied ik een eigentijdse blik op groei en ontwikkeling met het lichaam als kompas. Zowel baby’s, kinderen, tieners als volwassenen kunnen bij mij terecht.

Maak je je zorgen over de ontwikkeling of het emotioneel welbevinden van je kind?
Jullie zijn van harte welkom!
Ik ga graag met jullie mee op weg!