Ik ga op weg met baby’s, peuters en hun ouders

De manier waarop je geboren wordt, heeft een invloed op hechting, eigenwaarde en hoe je in het leven staat.

Baby’s voelen niet alleen, ze onthouden ook !

De geboorte van een baby is een mooie gebeurtenis. Toch heeft een baby bij de geboorte al een imprint die bepalend is voor de rest van het leven. De baby vertelt zijn/haar verhaal via het lichaam. Via lichaamsgerichte therapie werken we samen aan regulatie van het stressniveau in het lichaam. Op die manier kan heling plaatsvinden.

Ik ben er graag in verhalen in verband met:

 • Relaxatietherapie voor baby's en peuters
 • Geboortetrauma, pré en perinatale verhalen
 • Psychosomatische klachten en onverklaarbare lichamelijke klachten
 • Spanningsklachten, angsten, stress
 • Vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblemen
 • Chronische pijn en vermoeidheid
 • Primaire reflexen die nog actief zijn en die ten volle in het leven staan belemmeren: reflexintegratie voor baby’s en peuters, kinderen
 • Rust voor jou en je baby, peuter: ik ben graag een eilandje van rust voor jou en je baby wanneer de bevalling niet zo’n fijne ervaring was voor jou en/of je baby, of als de verbinding niet optimaal is na de geboorte of de maanden daarna
 • het geboorteverhaal. Ben jij benieuwd naar het geboorteverhaal en de imprints?
Samen in balans

“From Womb to World, the journey that shapes our life. ”

Anna Verwaal

Lichaamsgerichte therapie: balans in voelen, denken en doen

Iedere gezonde, pasgeboren baby beschikt over vele reflexen. Dit zijn aangeboren bewegingen die je niet met ‘de wil’ kunt aansturen. Deze bewegingen ontstaan al in de baarmoeder. Ze ontwikkelen zich in een vaste volgorde, in een vaststaand tijdsbestek en worden aangestuurd vanuit de hersenstam. Daar starten ze op om ieder hun eigen route door de hersenen te volgen. Elke reflex heeft een eigen taak en is gekoppeld aan een bepaald gebied in het brein. Ze vormen de basis voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenen en helpen de baby om tijdens de uitdrijving het geboortekanaal te verlaten. Na de geboorte zorgen ze ervoor dat de baby de eerste maanden kan overleven en dragen ze bij aan de ontwikkeling.

Reflexen hebben als doel het kinderlijf en -brein goed te laten samenwerken op fysiek, sociaal-emotioneel én cognitief vlak. Ze zorgen voor de ontwikkeling en beschermen als er gevaar dreigt.

Wanneer er ergens in de ontwikkeling van het kind iets mis gaat, denk aan bijvoorbeeld: ziekte, stress of een (geboorte)trauma, zal dit gevolgen hebben voor hoe het brein omgaat met de reflexen. Dit zal gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hogere hersenfuncties, zoals leren, motorische ontwikkeling, sociale ontwikkeling, concentreren, rust vinden of het laten zien van niet gewenst gedrag.

Ik combineer reflexintegratie (Bodymap en MNRI® masgutova) met relaxatietherapie, spelvormen, kinesiologie, NEI (Neuro Emotionele Integratie) EFT, (wobbel)yoga, aromatherapie, babymassage, kindertuina, psychomotorische therapie, lichaamsgerichte traumatherapie,...Deze ‘holistische’ aanpak is leuk voor baby en peuter en de ouder en integreert zo het hoofd (denken), het hart (voelen) en de handen (het doen) van het kind. Deze integrale aanpak is afwisselend en effectief.

Door middel van fysieke oefeningen/spelletjes, met als basis het integreren van storende, nog actieve reflexen, worden de problemen succesvol aangepakt. Ouders en kind gaan thuis dagelijks (een 10-tal minuten) ook aan de slag met de (verbindende) spelletjes.

Kind roze bal
Kind speelt met bekers

“Nooit in ons leven zullen we zo snel groeien, ontwikkelen en leren als in de eerste 1000 dagen van ons leven”

Dr. Binu Singh

Ontspannende babymassage

Een babymassagemoment is een moment van liefdevolle verbinding tussen ouder en kind. Het kind ervaart veiligheid en dit komt op lange termijn de emotionele en sociale ontwikkeling ten goede. Samen met je kind ga je vertragen en genieten van het verbindend moment.

Babymassage kan helpen bij:

 • Onrustige en gevoelige baby's
 • Huilbaby's
 • Baby's met buikkrampjes
 • Baby's met een moeilijk geboorteverhaal
 • Baby's die in de couveuse verbleven
 • Baby' s die in de moederschoot spanning ervaren hebben
 • Baby's die op één of andere manier een moeilijke start kende na de geboorte
 • Na adoptie: om een hartsverbinding te stimuleren

Door de baby regelmatig te masseren worden de zintuigen van het kindje geactiveerd. Slaap- en eetritme kunnen hierdoor verbeteren. De ongemakken van eventuele darmkrampjes kunnen beter opgevangen worden. Baby’s die veel huilen en/of erg onrustig zijn worden door de massage gerustgesteld en ontspannen. Baby’s die zich overstrekken, hebben ook duidelijk baat bij regelmatige massages.

Babymassage is geschikt voor alle baby's tussen 6 weken en 8 maanden.

Voet op mat

Kinderen & jongeren

Ik ga op weg met kinderen en jongeren die zich niet goed in hun vel voelen.

Volwassenen

Ik ga op weg met volwassenen die op zoek zijn naar innerlijke rust, naar meer ademruimte.

Professionelen

Ik hou ervan om te inspireren en mijn kennis en ervaring te delen met iedereen die kinderen wil laten groeien.

Heb jij ook nood aan ademruimte? Of maak je je zorgen over de ontwikkeling van je baby of kind?
Wil je je laten inspireren? Je bent van harte welkom!